Hírek - 2024. április 8.Szerelem vagy biztonság?

A Csókos asszony premierje április 20-án lesz a Petőfi Színházban.


Szerelem vagy biztonság?


Örök problémák: szerelem vagy biztonság? Legyőzhetőek a társadalmi különbségek? Mit tehet egy nő, ha visszaélnek a bizalmával, és mit a férfi, aki idealisztikusan keres párt? Ezekről beszélgettünk a Csókos asszony két fiatal főszereplőjével, a Pünkösdi Katót megformáló Galambos Lillával és a Dorozsmay Pistát alakító Török-Ujhelyi Tamással.

 

Galambos Lilla otthonosan mozog a soproni színházban, hiszen régebben már játszott a Lili bárónő című előadásban. Kötődik a térséghez, hiszen nagymamája Lövőn volt tanító, gyakorlatilag ő tanította írni-olvasni az ott élőket. A színművésznő bejárta világot, számtalan operában, operettben, musicalben szerepelt. Gyerekszínészként a nézők láthatták annak idején a Kölyökidő televíziós műsorban. Bécsben él, szabadúszóként vesz részt produkciókban és önálló esteket tart.

Török-Ujhely Tamás először szerepel Sopronban. Az egri társulatot erősíti, mellette játszik a Madách Színházban, a Magyarock Dalszínházban, vendégként szerepelt Tatabányán és Veszprémben is, két évadot a győri színházban töltött. 
Amikor próbaszünetben leültünk beszélgetni a két fiatal művésszel, megpróbáltuk az általuk megformált szereplők igazságait, motivációt megfejteni.


- Pünkösdi Kató sorsa és ez a történet abszolút aktuális. Egy fiatal lánynak fel kell nőnie, ki kell nyitnia a szárnyait a pályán és a magánéletben. Döntenie arról, hogy a kiszámíthatóságot, rendezettséget, biztonságot vagy a szerelmet és a társadalmi helyzet miatti bizonytalanságot, a folyamatos küzdelmet válassza. Hallgasson a szívére, vagy tegye félre az érzelmeit? Ehhez hozzájárul, hogy a vőlegénye cserben hagyja, elszökik Rica-Macával, ő pedig a maga módján, dacból fricskát mutat Dorozsmay Pistának, mikor a Nagytemplom utcából elmegy Tarpataky báróhoz a Bajza utcába. Kicsit hasonló ez, mint a Bál a Savoyban darabban Madeleine döntése, amikor beállít a Savoy báljára a férje melletti szeparéba. Kató küzd Dorozsmayért, női okossággal, praktikával, de szerető lélekkel, a húzd meg ereszd meg módszerrel, hogy a férfi úgy érezze, ő választotta a nőt. A kislányból végül folyamatában felnőtt nő lesz - mondta Galambos Lilla.   


- Dorozsmay Pista az a művészember, akinek hiányzik az átütő siker az életében, nem tudja komolyan venni a hétköznapokat, lumpen életmódot folytat. Nem tudott kitörni zeneszerzőként, s az sem véletlen, hogy egy szobában él a legjobb barátjával. Amikor szerelmes lesz Katóba, elkezdi másként nézni a sorsát. Úgy érzi, meg tudna állapodni mellette, s a lány közelében jobb embernek érzi magát. Olyan problémával, nehéz helyzettel is szembe találja magát, hogy amit Katóban lát a civil életben, az nem olyan érzés, mint amikor a színpadon csodálja őt. A színpadi Katóra vágyik, ezért lehet ideálja Rica-Maca, akit viszont nem venne el soha feleségül. A nyugalmat és az otthonosságot teremtő nő viszont nem annyira izgalmas számára. A társadalmi különbségek miatt féltékeny a báróra,  s amikor Kató elmegy a Bajza utcába, még férfiasságában is sértve érzi magát. A férfi felnőtté válása és a felelősség kérdése is látható Dorozsmay sorsában - fűzte hozzá Török-Ujhelyi Tamás.   


Az előadás premierje április 20-án lesz a Soproni Petőfi Színházban. 


(V.R.)