Hírek - 2022. április 28.Az operett élő műfaj

- Hiszek abban, hogy az operett élő műfaj, valódi történetek mélységeit rejti. Mindig a helyzetet kell benne játszani, annak erejét, a sűrűségét, többrétegűségét megmutatni, s akkor lefejthetjük az üzenetet, a tanulságot, úgy, akár a hagymának héját. Majd visszaöltöztethetjük, s működik a saját környezetében - mondta Béres László rendező, aki színpadra állítja a Bál a Savoyban produkciót a Soproni Petőfi Színházban. Ábrahám Pál revüoperettjének sokak által várt a magyar nyelvű bemutatója május 7-én lesz a leghűségesebb város teátrumában. A próbák javában zajlanak.

Béres László már többször dolgozott a soproni társulattal. Színpadra állította Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című komédiáját, majd megrendezte a Zsugori című darabot, melyet Moliére A fösvény című műve alapján Simai Kristóf, Katona Imre és Szarka Gyula írt. Ugyancsak az ő vezetésével készült Arisztophanész A Gazdagság című komédiája, ezt is Katona Imre írta mai színpadra. 

Tavaly megrendezte Alfred Grünwald-Fritz Löhner Beda-Ábrahám Pál Bál a Savoyban revüoperettjének német nyelvű változatát a fertőrákosi barlangszínházban hatalmas sikerrel. Idén is játsszák ott az előadást az osztrák közönségnek, magyarul pedig májustól a Soproni Petőfi Színházban.   

Béres László elmondta, egy művész az anyanyelvén színesebben gondolkodik, ezért úgy érzi, magyarul mélyebb, sűrűbb, erőteljesebb lesz az előadás. A darab alaphelyzeteit nem változtatták meg, hasonlít a barlangszínházi produkcióhoz, viszont épp a nyelvi lehetőségek miatt több üzenetet hordoz a történet, a szituációk még jobban élővé, dinamikussá válnak. Fontos számára a figurák belső igazságainak, érzelmeinek, viszonyainak, kapcsolatainak a feltárása. Arra törekszenek, hogy a szereplők megfelelő érzelmi állapotának a csúcsán szólaljanak meg az örökzöld dalok. Megtartják a revüoperett szórakoztató jellegét, látványos kiállítását, humorát, sokszínű táncait, slágereit, mindazt, amiért szereti a közönség a műfajt, s reményei szerint ezt a produkciót is. Ő mindig az előadás összerejében hisz, ezt szolgálja a szöveg, valamint a színészi játék, s úgy érzi, egy remek, összeszokott csapattal együtt várhatják a magyar nézőkkel a találkozást.

Alfred Grünwald-Fritz Löhner Beda-Ábrahám Pál

Bál a Savoyban
revüoperett 

Szereplők:

Henry de Faublas márki – Domoszlai Sándor
Madelaine, a felesége – Geszthy Veronika
Daisy Parker, dzsesszzeneszerző – Kisfaludy Zsófia
Musztafa, bej – Peller Károly
La Tangolita, argentin táncosnő – Molnár Anikó
Celestin Fourmint, ügyvéd – Marosszéki Tamás
Archibald, komornyik / Riporter-műsorvezető – Szolnoki Tibor Jászai-díjas
Pomerol, főpincér – Rupnik Károly / Pintér Gábor
Monsieur Albert, párizsi divatház feje – Farkas Tamás
René – Szabó Laci
Maurice - Kiss Noró
Polette – Szőcs Erika
Lili – Simon Andrea
Hermence - Horváth Enikő Sára
Bebé, Madelaine komornája – Szupper Fanni

Valamint a Sopron Balett és a Soproni Petőfi Színház kórusa

Zenei vezető, karmester – Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész
Koreográfus – Bokor Attila
Díszlet – Székely László Kossuth- és Jászai-díjas
Jelmez – Tóth Barna  †
Ügyelő – Horváth Dávid
Súgó – Szele Júlia Lívia
Rendezőasszisztens – Kiss Noró
Játékmester – Zsadon Andrea Jászai-díjas
Rendező – Béres László

A történet:
         
A történet szerint az álompárnak tartott Faublas házaspár hosszú nászútja után váratlanul kiderül a férj viharos múltja. Egy vacsorameghívás titkos üzenettel, együttlétről szóló, beváltásra váró csekkel, amely a Savoy Hotel bálján várja őt Tangolitával, a táncosnővel együtt. A féltékeny feleség gyanút fog, és elindul a nagyszabású társadalmi eseményre, de közben ő is veszélyes kalandok elé néz. S mindemellett előkerül Amerikából érkező barátnője, Daisy Parker, valamint Musztafa bej, a párizsi török nagykövetség attaséja, akik tovább bonyolítják a félreértésekre épülő, szellemesen fordulatos történetet. Közben pedig remek slágerek, örökzöld dallamok szólalnak meg. Olyanok, mint a Kicsike vigyázzon, a Toujours l'amour, a My golden baby, a Karnevál, a Sevilla, a Mister Blue és Lédy Blö vagy a La Bella Tangolita.

(Az előadás a Hartai Zenei Ügynökség támogatásával jön létre.)

A Bál a Savoyban stábja összeszokott csapatként hódította meg a barlangszínházi közönséget. A Soproni Petőfi Színházban május 7-től ismét erre készülnek