Hírek - 2022. április 14.Barlangsztárok: Bond és Péter Bence

A nevem Bond. James Bond. Így kezdődött egy mai napig tartó legenda, s a fertőrákosi barlangszínházban nyáron most folytatódik a kaland. A Győri Filharmonikus Zenekar három nagyszabású, hatalmas élményt ígérő koncerttel érkezik a Királynők és királyok évadára. Bernstein, Gershwin műveivel köszöntik a SopronDrumot, majd elhozzák a 007-es ügynökről szóló filmek legnépszerűbb slágereit látványos kivetítéssel, énekesekkel, s vendégük lesz a világrekorder, villámkezű zongorista, Péter Bence. Részletek a nyári hangversenyekről itt.

Salute, SopronDrum! – Győri Filharmonikus Zenekar

A Győri Filharmonikus Zenekar Salute, SopronDrum! című koncertjével köszönti a nemzetközi ütősfesztivált július 8-án. Bernstein, Kodály, Séjourné és Gershwin olyan művei hangzanak el, amelyekben főszerepet kapnak az ütőhangszerek. A hangversenyt Kóczán Péter vezényli.  

Ha győri filharmonikusok, akkor a közönség bátran gondolhat a zenekarnak az elmúlt esztendőkben adott magas színvonalú, nagy élményt nyújtó barlangszínházi koncertjeire vagy emlékezetes soproni fellépéseire. Most a SopronDrumot köszöntik. A világsztár fellépőket felvonultató eseményt világszínvonalú zeneszerzők műveivel üdvözlik. Elég csak arra gondolni, Leonard Bernstein mekkora egyénisége volt a komolyzenének. Egy olyan tehetség és zseni, akiről mindenki beszélt. Karmesterként, zeneszerzőként egyaránt izgalmas személyiség, vagány világfi volt, ellentmondásos, ugyanakkor megkerülhetetlen. A West Side Storyval beírta nevét a halhatatlanok közé. Műveit játszották II. János Pál pápának, sőt, 1989-ben a berlini fal leomlása után röviddel Bernstein vezényelt koncertet Európa legjobb muzsikusaival Nyugat-Berlinben. Olyan hatású előadónak bizonyult, akár George Gershwin. A Porgy és Bess című legendás opera komponistája, a megunhatatlan Rhapsody in Blue szerzője volt az, aki a feketék dzsesszes muzsikáját, a ragtime-ot, a bluest és a fehérek zenéjét összekötötte.

A koncerten természetesen a magyar és egyetemes zeneszerzés és zenetanítás óriásának, annak a Kodály Zoltánnak a művei is megszólalnak, aki a magyar népzenét ismertette meg kontinensekkel. A Háry János, a Székelyfonó, a Psalmus Hungaricus és a gyerekkaroknak írt félszáz műve a legnagyobbak közé emelte. A győri zenekar az ő tiszteletére is választott kompozíciót erre az estre.   

The music of James Bond – Győri Filharmonikus Zenekar

A nevem Bond. James Bond. Így kezdődött egy mai napig tartó legenda, s a barlangszínházban most folytatódik a kaland. A Győri Filharmonikusok a népszerű filmsorozat legkedveltebb dalait játsszák négy szenzációs énekes közreműködésével július 19-én. A zenekar mögötti vásznon pedig megelevenednek a legismertebb akciójelenetek mozis időutazásként.


A megunhatatlan 007-es ügynök szellemisége, nosztalgiája ma is él. Olyan színészek által, mint Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore,Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig. A filmekkel együtt megteremtődött a Bond-filmek slágereinek mítosza. Már 1962-ben a John Barry & Orchestra írt James Bond Theme címmel egy igazán ikonikus számot a filmhez, majd olyanok követték mint Shirley Bassey zenéje, a Goldfinger (1964), Tom Jones melódiája, a Thunderball (1965), később Nancy Sinatra száma, a You Only Live Twice (1967) vagy a Wings muzsikája, a Live and Let Die (1973). A nyolcvanas években jött Sheena Easton a For Your Eyes Only című számmal, majd a Duran Duran rukkolt elő az A View to a Kill című dallal. A magyarországi rendszerváltozáskor érkezett a Gladys Knight nótája a Licence to Kill című sorozatból. A kilencvenes évek hozta el Tina Turner hatalmas slágerét, a Golden Eye címűt, amely sokáig szerepelt az európai slágerlistákon, s vezette a magyar kislemezlistát is. Egy évtizeddel később érkezett Chris Cornell örökzöldje, a You Know My Name.

A rajongók azonban minden idők legjobb Bond-dalának tartják azt, ami ezután jött: Adele előadásában a 2012-es kísérőzenét, a Skyfallt. A dal globális sikert aratott, tizenegy országban vezette a slágerlistákat, s világszerte 7,2 millió példányban kelt el digitális kislemezként. Billie Eilish énekesnő No Time to Die című száma pedig a 2020-as év Bond-dalaként vonult be a történelembe. Amikor a hívószó csak ennyi: A nevem Bond. James Bond.

Határok nélkül – Péter Bence és a Győri Filharmonikus Zenekar

Péter Bence világhírű zongoravirtuóz, zeneszerző és zenei producer sajátos hangzásvilágával és játékstílusával lebontja a korlátokat a zenei műfajok között. A győri filharmonikusokkal közös műsora tovább emeli a tétet augusztus 20-án. A világszerte óriási sikert arató, klasszikus elemekkel színesített szerzeményei és szimfonikus hangszerelésű pop-rock feldolgozásai mind-mind egy katartikus pillanatokkal tűzdelt zenei utazás – határok nélkül.


Péter Bence hivatalosan is a világ leggyorsabb kezű zongoristája, hiszen 2012 januárjában a debreceni városi bálon egy perc alatt 765 hangot szólaltatott meg egy Bösendorfer zongorán. Ezzel az érvényes Guinness-rekordot is túlszárnyalta. A korábbi csúcsot egy indiai-amerikai zenész, Sai Manapragada tartotta, aki 669 hangot tudott megszólaltatni hatvan másodperc alatt még 2011-ben. Azóta Péter Bence a világ élvonalába tartozik virtuóz, egyedi stílusú, magas színvonalú játékával. Nagy álma is teljesült, hiszen amikor a bostoni akadémián tanult, abban az időszakban személyesen találkozhatott a nagy példaképpel, John Williamsszel.

Amikor pedig átdolgozta Michael Jackson Bad című számát az általa írt zongoraverzióvá, akkor felrobbantotta a világhálót, és 17 milliós nézettséget ért el. Korábban is írt át slágereket, ám az áttörést ez a szám hozta meg számára. Az USA legnépszerűbb televíziós talkshow-jának vezetője, Ellen DeGeneres műsorának honlapjára is kiposztolta a Michael Jackson-szám átdolgozását azzal a címmel, hogy „Legalább olyan jó, mint az eredeti”.  Ezután rengeteg felkérést kapott a világ számos tájáról. Koncertezni hívták Kínába, Ausztráliába, Franciaországba, Oroszországba, Ausztriába, Németországba, Libanonba, Las Vegasban pedig állandó fellépési lehetőséget ajánlottak neki. A győri szimfonikusokkal most határtalanul repíti el a közönséget az ő színes zenei világába.