Hírek - 2022. február 8.Újra Lázár Ervin Program

Ismét láthatnak előadásokat a gyerekek a Soproni Petőfi Színházban az országos Lázár Ervin Program keretében február közepén és májusban. A leghűségesebb város teátruma idén a Sopron Balettnek A csodatévő lány, az Árgyilus és Tündér Ilona, valamint a Hétszínvirág produkcióival vesz részt abban a kormányzati kezdeményezésben, hogy minden 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenesen, azaz ajándékként eljuthasson színházi, cirkuszi és komolyzenei előadásokra, koncertekre, valamint táncos produkciókra.

A Soproni Petőfi Színház már a kezdeményezés indulásakor, 2019 tavaszán az úgynevezett meghívásos, pilot-program részeként csatlakozhatott a Lázár Ervin Programhoz. Ez annak volt köszönhető,  hogy a soproni teátrum élen jár az országban a színházi nevelési programjának eredményeivel, hatékonyságával, jó a kapcsolata az oktatási intézményekkel, s kiemelkedő számban látogatják az előadásokat a fiatalok.

A világjárvány kitörése előtt 2019-ben A pokoli puncspancs című zenés mesejátékot tekinthették meg a gyerekek ingyen, úgy, hogy az utaztatásukat is az intézmény biztosította. Négy tankerületből (soproni, sárvári, győri, szombathelyi) érkeztek diákok, mintegy 1300 alsó tagozatos tanuló jutott így színházi élményhez. Majd május végén Szombathelyről, Bükről, Kapuvárról, Fertőszentmiklósról és két soproni iskolából érkeztek gyerekek, hogy a Kövek című zenés tanjátékot nézhessék meg.

Ugyancsak ennek az évnek a végén a Hétszínvirág, a Sopron Balett új táncelőadása egy varázslatos mesés világába kalauzolta a kicsiket. A Lázár Ervin Program keretében decemberben kilenc nap alatt 5300, főként alsó tagozatos gyermek tekinthette meg a nagy sikerű, látványos darabot a Liszt Ferenc Kulturális Központban. 

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője és Alekszej Batrakov koreográfus nagyon hasznos törekvésnek tartják, hogy a tánc formavilágával találkozzanak az iskolákban a diákok, mert azt megismerve lehet elérni, megszeressék ezt a műfajt a fiatalok, s eljöjjenek ilyen jellegű előadásokra.  

Ennek szellemében a Sopron Balett már megkezdte a felújító próbáit A csodatévő lány című táncelőadásnak, mert február 15-én, 16-án, és 17-én játsszák ezt a produkciót a Lázár Ervin Program keretében a Soproni Petőfi Színházban. Soproni, pápai és sárvári tankerületekből érkeznek gyerekek a teátrumba. 

A csodatévő lány Alekszej Batrakov koreográfiájával, rendezésében 2019 áprilisában készült el kimondottan azzal a céllal, hogy a tánc formanyelvének megértését, megismertetését segítse a hozzá kapcsolódó foglalkozással együtt, melyet Németh Ervin, a soproni színházi nevelési program vezetője tart.

Az előadás nagy utat járt be, hiszen játszották a soproni és környékbeli oktatási intézményekben, a győri tankerület Erzsébet táboraiban, - ekkor nyolc nap alatt 16-szor mutatta be a Sopron Balett a történetet - eljutott Felsődobszára, és a  SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét) Fesztiválra a budapesti Bethlen Téri Színházba.

A csodatévő lány előadás a tudás erejébe vetett hitről, a másik ember iránti tiszteletről és figyelemről, az okos szeretetről, az együttérzés hatalmáról szól. A történet szerint Helen fogyatékkal élő kislány, aki másfél éves korában egy betegség következtében elveszti látását és hallását. Semmiféle kommunikációra nem képes a környezetével. A kétségbeesett szülők új nevelőnőt fogadnak mellé, aki iszonyatosan kemény munkával, hihetetlen akaraterővel és következetességgel megtanítja Helent a legelemibb szabályokra, s arra, hogy érzelmeit ki tudja fejezni.

Alekszej Batrakov elég régen, 14 évvel ezelőtt Moszkvában egy továbbképzés vizsgaanyagaként foglalkozott a történettel, amelyből A kismadár címmel sikeres film is készült. Már ekkor nagyon érdekelte, miként lehetne a tánc nyelvén a legplasztikusabban, leghatásosabban ábrázolni a főszereplő lány, Helen sorsát. Ő klasszikus alapokra épülő, modern elemeket is tartalmazó koreográfiát készített az előadáshoz.

A Sopron Balett A csodatévő lány felújító próbái mellett már dolgozik az Árgyilus és Tündér Ilona mesetáncjátékon, ezt április végén bemutatják, s májusban a Lázár Ervin Programban is előadják, csakúgy, mint a Hétszínvirágot. Ez a produkció tavaly nyáron Szarvason ért el sikert. A legjobb jelmeznek járó díjat ítélték oda Szélyes Andrea tervezőnek a Hétszínvirág című előadásért a XI. Magyar Nyári Fesztiválon a Szarvasi Vízi Színházban. 

A csodatévő lány a látását és hallását vesztett Helen történetét meséli el a tánc nyelvén
A Hétszínvirág látványos koreográfiákkal és meseszerű jelmezvilággal várja a fiatal közönséget májustól