Hírek - 2021. május 16.Ördögölő Józsiás útra kel

A nagy sikerű munkabemutató után július 4-én az Esztergomi Várszínházban tartják az Ördögölő Józsiás című zenés tündérjáték nyári premierjét. A soproni és zentai teátrumok koprodukciójában készült előadás Szigligetre szintén meghívást kapott. A leghűségesebb város színpadán ősztől tekinthető meg felnőtt, középiskolás és felsős bérletben. Tamási Áron művéhez Szarka Gyula írt zenét, a koreográfus Demcsák Ottó,  a látványos jelmezeket Szélyes Andrea tervezte. A rendező Pataki András. Fotók a darabról itt.

A produkció színpadra kerülésével újabb előadás készült el A szabadság évadából, amely ősszel kezdődik el a Soproni Petőfi Színházban. Németh László történelmi drámája, a Széchenyi, Sławomir Mrożek Emigránsok című művéből készült színjáték után Tamási Áron és Szarka Gyula Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékát is bepróbálta a leghűségesebb város társulata.

Az Ördögölő Józsiás előadás különlegessége, hogy a zenekar minden egyes alkalommal a színpadon játszik. A Kossuth-díjas Szarka Gyula olyan zenészeket hívott maga mellé, akiket már ismerhetnek a soproni nézők, mert játszottak a teátrumban, valamint ők alkották a Tücsöklakodalom mesés koncert zenekarát. Az előadás zenekarában Szarka Gyulával Jelasity Péter (szaxofon, furulya), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek), Bese Csaba (basszusgitáros), Varjú Attila (ütőhangszerek) játszik együtt. 

Az előadásban Józsiást Papp Attila formálja meg. Jázminaként Molnár Anikó látható. Bakszén szerepében Savanyu Gergely lép színpadra. Lámsza király Pelsőczy László, Kámzsa, égi mester Major Zsolt, Dilló tündér Kisfaludy Zsófia, Fanfarus, hopmester Farkas Tamás, Villikó Marosszéki Tamás lesz. Mordiast Horányi László (Jászai-díjas), Durmonyást pedig Kósa Zsolt formálja meg. A Zentai Magyar Kamaraszínház tagjai közül az előadásban Idilló tündért Verebes Judit, Ropogán pokolmestert Dévai Zoltán, Baburát, Bablónia királyát és Dudarót Szilágyi Áron, Mormogot, Bagaria örökösét és Bambuczot Papp Arnold alakítja. A dramaturg Katona Imre. A díszlet a rendező, Pataki András munkája. A jelmeztervező Szélyes Andrea. A koreográfus Demcsák Ottó (Harangozó-díjas). A súgó Szele Júlia. Az ügyelő Horváth Dávid. A rendezőasszisztens Simon Andrea. A zenés tündérjátékban természetesen a Sopron Balett tagjai is részt vesznek.  


Írások az előadásról honlapunkon itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1888-szinpadon-ordogolo-jozsias.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1876-ordogolo-jozsias-itt-a-zenekar!.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1839-jon-ordogolo-jozsias!.html

Fotók: Soproni Petőfi Színház / Szita Márton