Hírek - 2021. február 10.A filmzenék mágusa

A filmtörténelem húsz legnagyobb bevételét hozó filmje közül nyolcnak szerezte a zenéjét. Őt tartják a műfaj mágusának, akiről azt írta a kritika: " a Csillagok háborúja-univerzumot nemcsak az erő, a karakterek és a szerteágazó történet, hanem a zene is összefogja, amitől John Williams legalább olyan alapköve a sagának, mint a fénykardok vagy az X-szárnyúak.” A nyári barlangszínházi szezon egyik csúcspontjaként, szenzációjaként a Kékfrankos bérletben a Győri Filharmonikus Zenekar "A tribute to John Williams" című koncerttel kedveskedik a nézőknek augusztus 7-én. A világhírű alkotó szerzeményei közül a legnépszerűbbeket játsszák majd a zenészek. Különlegességként a közönség klipszerűen néhány részletet is megtekinthet a filmekből. Felcsendülnek olyan népszerű dallamok, amelyek a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, a Harry Potter, az E.T., az Egy gésa emlékiratai, valamint az Indiana Jones mozifilmekből ismertek. A győri együttest Alex Johansson vezényli.

John Williams megfejtésre váró titka a zsenialitásában rejlik. Tökéletességig fejlesztette a filmzenék elkészítésének hatásos technikáját és csúcsra járatta azt. Nem a jelenetek alá írt összefüggő zenét, hanem teljes mértékben egy-egy szereplő karakterét, a történetek helyszínét, a helyzeteket vette figyelembe és ezekhez komponált fülbemászó témákat, majd a dramaturgiához igazította azokat. Ezt alátámasztva kelt szárnyra az a legenda, miszerint amikor először megmutatta Steven Spielbergnek A cápa filmzenei forradalmat jelentő témáját, a rendező nevetve mondta, érti a viccet, de akkor mutassa meg a valódi zenét... Williams pedig újra lejátszotta neki és ekkor jött rá, a két hangjegy fokozódó ismétlése mekkora feszültséget is teremt a filmvásznon. (Három Oscart nyertek az alkotással. A jellegzetes zenei téma védjegyévé vált ennek a filmnek.) A Csillagok háborúja sorozat szinte mindegyik epizódjához Williams írta a zenét. A ciklushoz eddig legalább húsz órányi muzsikát komponált és közben öt különféle rendezővel dolgozott együtt. A fúvósokra épülő mozitörténelmet író legendás nyitányt minden idők legjobb filmzenéjének tartják. Az Indiana Jones lendületes, dinamikus, kalandokat rejtő dallamát a zeneszerző kétféle témából dolgozta egybe, mert Spielbergnek - akivel több, mint húsz filmet készítettek - mindkét változat tetszett és egyikről sem akart lemondani. Így vonult be Harrison Forddal, a jellegzetes kalappal, ostorral együtt a zene a közönség, a rajongók szívébe, lelkébe  és a mozik aranyoldalakat tartalmazó historiáskönyveibe.

Amikor John Williamsot egy interjúban megkérdezték, miként születnek meg benne az ikonikussá vált dallamok, azt válaszolta: filmzenéi hosszú és magányos munka eredményei.

"Ezeknek a dallamoknak, témáknak vagy vezérmotívumoknak a filmben legalább dekoratívnak, csinosnak, tömörnek kell lenniük. A figyelem nyolcvan vagy kilencven százaléka a moziban máshova koncentrálódik. A zenének át kell vágnia ezt a hatászajt. A dallamoknak valószínűleg másodpercek alatt kell beszélniük - öt vagy hat másodperc alatt." - ezt mondta a mester és gazdag pályafutása bizonyítja, az ő dallamainak tényleg elég pár másodperc is a halhatatlansághoz. A zeneszerző 25 Grammy-, 7 BAFTA-, 5 Oscar-, és 4 Golden Globe-díjat nyert. Az 52 Oscar-díj jelölésével Williams a második legtöbb jelölést elért ember a történelemben Walt Disney után. Eddig majd kilencven filmhez írt zenét. Otthon ritkán hallgat zenét, ha mégis, akkor csak klasszikus szerzőket, mert szerinte azoknál jobbat úgysem lehet írni.

John Williams február 8-án ünnepelte a nyolcvankilencedik születésnapját. Ahogy néhány évvel ezelőtt egy interjúban megfogalmazta, nem tudatosan keresett cél volt az életében, hogy profi zeneszerzővé váljon és negyven év alatt kilenc Csillagok háborúja epizódhoz írjon zenét. Egyszerűen megtörtént vele. S, szerinte mindez egy jótékony véletlenszerűség eredménye. Ami gyakran az élet legjobb dolgait produkálja.

A közönség pedig ennek köszönhetően a barlangszínházban a győri együttessel utazhat John Williams filmzenéinek varázslatos világába.  
 
Részleteket a Kékfrankos bérlet további eseményeiről honlapunkon itt olvashatnak:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1481-barlangsztarok-boganyi-gergely.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1750-boganyi,-a-zene-lelke.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1729-barlangsztarok-carmina-burana.html


A Kékfrankos sorozat június 13-án kezdődik Carl Orff Carmina Burana című művével. Ez a koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvan tagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és Sonitus Scarbantiae Nőikar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. Érkeznek operaénekesek, a karmester pedig Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész lesz.  

A  bérlet zárásának szólistája a Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergely zongoraművész lesz szeptember 4-én. Ő Liszt Ferenc I. (Esz-dúr) zongoraversenyét adja elő. A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja. A Bogányi című program Wagner A bolygó hollandi című operájának nyitányával indul, majd a második részben csendül fel Dvořák "Az újvilágból" című szimfóniája. A közönség pedig hallhatja a különleges Bogányi-zongorát, amelyet erre az alkalomra szállítanak a helyszínre.