Hírek - 2020. július 23.My Way, a védjegy

Amerika védjegye. Bálvány, zseniális tehetség, kiszámíthatatlan, ellentmondásos egyéniség, a whiskey és a nők rajongója, aki a világon egyedül viselhette a "The Voice", azaz "A Hang" nevet. Ő a tiszta-stílusú éneklés ikonja. Frank Sinatra halhatatlan szellemiségét idézi meg Vastag Tamás a My Way című kétórás koncertjével a fertőrákosi barlangszínházban augusztus 1-én este nyolc órakor. Közreműködik a Stúdió 11 Ensemble zenekar, táncosok, valamint Stéphanie Schlesser és Papp Attila, trombitál Horváth Tamás. Tizennyolc dal és közte történetek hangzanak el. Például arról, hogy amikor a fiatal magyar énekes színpadon eljátszhatta a legendát, elvonult egy kis lakásba és ott próbált eggyé válni vele, tanulmányozta az életét, így készült a szerepére. 

Frank Sinatrának Bing Crosby volt a példaképe, Vastag Tamásnak egy ideig testvére, Csaba. Az utak pedig adtak találkozási pontokat, mérföldköveket. Megszülettek emlékezetes dalok, produkciók, hiteles pályák. Így váltak egyéni sikerekké, küldetésekké tehetséges, kiválasztott előadói sorsok. 

Talán sosrszerűnek tűnhet az, Vastag Tamás színpadon eljátszhatta Frank Sinatrát. Szomor György meghallotta egyszer, hogyan énekli a "My Way" című számot és azonnal írt, rendezett neki egy darabot a legendáról. Békéscsabán volt a bemutató, de játszották Budapesten, Szarvason, Székesfehérváron, sőt, Sopronban, 2013-ban a Volt Fesztiválra is meghívták az előadást. A dalok pedig azóta kísérik a fiatal veszprémi származású énekes és előadó életét. Azon kívül, hogy Sinatrával közös bennük, mindketten tehetségkutatón tűntek fel, s mindegyikük kipróbálta magát a színjátszásban, amiben hasonlítanak: hordozzák a szvinghez tartozó stílusjegyeket, az életérzést. Egy olyan világot, ahol csak a lényeges, szenvedélyes dolgok tartósak és örökkévalók.

Frank Sinatra nyolcvanadik születésnapjára annak idején kiadtak egy húsz CD-ből álló gyűjteményt, amelyen rajongói akár egy napon át hallgathatják 1960-1988 közötti 452 stúdiófelvételét. Amikor csúcson volt, az amerikai legenda hatalmas örökzöldjei ostromolták a listákat. Hetekig, hónapokig, sőt, néhány közülük évekig kirobbanthatatlan volt az élmezőnyből. A Strangers in The Night hetvenhárom, a Songs for Swinging Lovers hatvanhat, az Only The Lonely szászhúsz héten át szerepelt a Billboardon. 

A My Way Frank Sinatra egyik legismertebb, legnagyobb sikere, amit legtöbbször feldolgoztak tőle. Temetéseken előszeretettel kérik itthon, külföldön egyaránt ezt a klasszikust. Ő nem szerette annyira énekelni, mint sokan gondolnák. Nem azért, mert Paul Anka írta, inkább  kicsit úgy érezhette magát, mint Mick Jagger, aki azt mondta, nem szeretné a Satisfactiont negyvenöt évesen már énekelni. Egy Rolling Stones koncert sem múlhat el azóta sem az ikonikus szám nélkül, s Sinatra sem tudott úgy fellépni, hogy ez a dal ne hangozzék el tőle. Tudomásul vette, hogy a My Way lesz a mindörökké koncertszáma. Érdekesség, a világ egyik legnagyobb slágere a fennmaradt adatok szerint soha nem tudott egytelen slágerlista élére kerülni. A Billboard Hot 100 listán a 27. helyig jutott, az Easy Listening listán pedig a 2. helyet érte el. S hiába volt hetvenöt hétig az angol listákon, ötödiknél jobb helyen ott sem végzett ez a szám.
   
Természetesen Vastag Tamás is elénekli majd a My Way-t, amely több fordításban látott napvilágot itthon. Egy életösszegző, visszatekintő tartalmú szerzemény ez, amelynek címe lehet A magam módján vagy Az én utam. Itthon alig akad jelentős férfi előadó, aki ne adta volna elő. Vámosi Jánostól kezdve Kállai Ferencen, Komár Lászlón, Koós Jánoson, Zámbó Jimmyn, Feke Pálon át Gregor Józsefig sokan énekelték már a My Way-t. A feldolgozások közül a rajongók Elvis Presley, Tom Jones és Andrea Bocelli tolmácsolásában szeretik hallani ezt a kultusz-dalt, ám természetesen, mint mindenben az eredeti az igazi.

Frank Sinatra és halhatatlan slágerei halála után is bűvöletben tartják a világot. Ezt szeretnék most megmutatni Vastag Tamásék ezzel a koncerttel. Mert most ez az ő útjuk Fertőrákos felé.