Hírek - 2020. július 9.Sinatra titka

Titka a kiválasztottság és tehetség mellett a lelkében rejlett. Az életével, sorsával, nyughatatlan, vibráló szenvedélyével, egyéniségével töltötte meg a dalait. Vastag Tamás így látja Frank Sinatrát. Népszerűségével a Beatles, Elvis Presley és Michael Jackson tudta felvenni a versenyt, ám csak ő viselhette a világon egyedül  a "The Voice", azaz "A Hang" nevet. Ez jár a közönségtől a legnagyobbaknak. A fiatal magyar énekes és előadó My Way című kétórás koncertjével a legenda szellemiségét, pályafutását idézi meg tizennyolc dallal, szólókkal, duettekkel, táncosokkal a fertőrákosi barlangszínházban augusztus 1-én este nyolc órakor. Az esten közreműködik a Stúdió 11 Ensemble zenekar, valamint Stéphanie Schlesser és Papp Attila, trombitál Horváth Tamás. Közben a nézők arról is hallhatnak gondolatokat, hogy az égen kívül is születnek csillagok. Sinatra-sztorik itt. 

A kék szemű csillag, a kétes hírű zseni olasz bevándorlók gyermekként már világra jövetelekor a csúcsra tört. Hat kilót meghaladó súllyal született, bábaasszonyként dolgozó anyja már ekkor bízott abban, hogy nagy és kiválasztott sztár lesz a fiából. Frank Sinatra pedig ezt elhitte és megvalósította az életében. Tiszta stílus, páratlan, sokoldalú tehetség, hiszen nemcsak énekesként, hanem filmszínészként is eljutott a csúcsra. Megközelítőleg hatvan filmben szerepelt. Nyolc Grammy-díj, két Oscar-díj, három Golden Globe elismerés övezte életét. Híressé vált ebben a közegben, hogy csak egyszer vette fel jeleneteit, nem volt hajlandó ismételni. Semmilyen színészi iskolát nem végzett, a vásznon kisugárzásával, intenzív jelenlétével, belső megélési képességével ért el nagy sikereket.  

A színészet mellett kipróbálta a producerkedést is. Összesen tizenegy cím szerepel producerként a neve alatt. Akad köztük dokumentumfilm és tévésorozat is. Hatvanéves pályafutás, több mint 70 nagylemez, 300 kislemez, 150 millió eladott album. Műfajok és egy korszak mítosza. Klasszikussá vált, legyőzve, túlszárnyalva az időt. Híres dalát, a  My Way-t vele azonosítják, pedig a számot egy francia dal alapján Paul Anka írta, nem is Sinatrának, hanem David Bowie-nak, ám az énekes menedzsereinek nem tetszett a szöveg.  

Ellentmondásos élete, botrányai, kiszámíthatatlan természete legendaként vették körül. Négy feleség, szeretők, jegyesek mind ott éltek a lelkében, a nők bálványa volt, ám Marylin Monroe visszautasította. Küzdött a démonaival, a depresszióival, bipoláris zavaraival, hangulatingadozásaival, miközben a színpadon, filmeken elvarázsolta a világot. Negyven évig figyelte az FBI, kapcsolata volt a maffiával, állítólag a pénzfutáruk is volt. Soha nem derül ki, mennyi volt ebből az igazság. A nagy bulik és partik, állandó vibrálás, az élet habzsolása mellett perzselő érzelmek, szenvedélyek, szerelmek övezték karrierjét. Sokat tett a rasszizmus, a megkülönböztetés ellen, 1971-ben megkapta a Jean Hersholt Humanitárius Díjat. Nem ment be olyan klubokba, szállodákba és kaszinókba, ahol nem engedtek színesbőrű művészeket fellépni vagy megszállni, bojkottálta azokat. Még akkor sem, ha sok kaszinóban ingyen játszhatott. Kapcsolatai a nőkkel, az alvilággal megfejthetetlen titokként maradtak ránk örökzöld dalaival együtt. A kék szemű zseni és csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán három csillagot is kiérdemelt. Tehetsége, kiválasztottsága sztárrá tette.

Halála után egy nappal elcsendesedtek a kaszinók, az Empire State Building fényei kékre váltottak. Temetésén többek között ott volt Tony Curtis, Jack Nicholson, Sophia Loren, Bob Dylan, Kirk Douglas. Elton John minden idők legjobb előadójának nevezte. Sírkövén kedvenc dalának a címe szerepel: The Best is Yet to Come. A legjobb még hátravan.