Hírek - 2020. július 3.Mesés musicalek: varázstáncban

Varázslatos táncokra készülnek a Sopron Balett tagjai. Szakál Attila rendező-koreográfus vezetésével zajlanak a Mesés musicalek új előadás próbái a leghűségesebb város teátrumában. A nagy és fokozott nézői érdeklődéssel várt show augusztus 7-én, 8-án, 14-én és 15-én látható a fertőrákosi barlangszínházban. A műfaj kiemelkedő énekesei, sztárjai tolmácsolásában az Aladdin, a Herkules, a Jégvarázs, az Oroszlánkirály, az Egyiptom hercege, a Rio, az Aranyhaj és a nagy gubanc című produkciók legnagyobb rajzfilmslágerei hangzanak el zenekaros kísérettel, ámulatba ejtő látványvilággal és száz jelmezzel. Sztármondatok az előadásról itt.  
Szakál Attila

Fontos, hogy a számoknak megmaradjon a hőfoka, atmoszférája, feszültsége, emelkedettsége a táncokban. Ez adja meg a jelenetek, a helyzetek, a képek erejét, s hozzájárul a dalok, történetek hatásához. Sok más mellett erre hívta fel a figyelmet Szakál Attila, aki az elmúlt években szinte elválaszthatatlan a soproni színház nagy zenés produkciótól. A SingSingSing-sorozatok, az Evita, az Aida, a Zene New York, Szerelem, A dzsungel könyve feledhetetlen előadások koreográfiái fűződnek a nevéhez. Most A padlás stábjával is együtt dolgozik, és párhuzamosan készíti a Mesés musicaleket Sopronban.

A táncosok pedig örömmel szerepelnek ezekben az előadásokban. A Sopron Balett tagjai az elmúlt évadokban műfaji kirándulások sokaságában vehettek részt. A klasszikus, kortárs és fúziós táncok mellett szving, tangó, dzsessz, operett, musical, rockopera előadásokban ejtették ámulatba a közönséget. Most is varázslatos táncra készülnek, hiszen ez illik a mesés világhoz. 

Akiket pedig körbe táncolnak, illetve velük együtt mesélik el a dalok történetét: a remek énekeseket, színészeket felvonultató sztárcsapat. Itt lesz: Stéphanie Schlesser, Laurent Ban, Szentmártoni Norman, Fehér Adrienn, Jónás Andrea, Vastag Tamás, Buch Tibor, Füredi Nikolett, Savanyu Gergely, Kiss Noró, Papp Attila. Közreműködnek a Sopron Balett táncosai és a Local Vintage Company. A jelmeztervező Kis Katalin. A látványtervező Madarász János. A rendező–koreográfus Szakál Attila.   

Sztármondatok a show előtt

- A Jégvarázs volt az első nagyobb lehetőséget, figyelmet hordozó rajzfilmes munkám - bár előtte is szinkronizáltam - de Elsa szerepe és a "Legyen hó..." című szám hihetetlenül erősen hatott a közönségre. Szinte alig akad olyan fellépésem, amikor ne kérnék, hogy énekeljem. Kicsit összenőtt már velem ez a dal, aminek természetesen nagyon örülök, mert én is szeretem, igazi nagyívű, remekül felépített szerzemény. (Füredi Nikolett)

- Nyugodtan hívhatjuk nagy musicalekhez illő daloknak ezeket a hatalmas slágereket, mert olyan magas minőséget, színvonalat képviselnek zeneileg. Sokkal többek az egyszerű rajzfilmeket kísérő számoknál. Képesek önállóan élni, hatni bárhol a világban, generációkat megszólítani, s így elvarázsolni a közönséget. (Buch Tibor) 

- Mi a gyerekeinkkel együtt ilyen rajzfilmeken nőttünk fel, csodálatos dalokról beszélhetünk. Kísérik a lelkünket, életünket. Akik ezeket a számokat megírták, nem gombokkal dobálóztak, hanem nagyon magas művészi színvonalú, igényes, zseniális ívű, komoly énektudást, hangi színességet igénylő szerzeményekkel tették feledhetetlenné az alkotásokat. (Jónás Andrea)

Olyan remek dalokról beszélünk, amelyek megérintik az ember lelkét, szinte lehetetlen kivonni magunkat a hatásuk alól. Zseniálisan megkomponált szerzemények. Énekelni, hallgatni is egyfajta katarzist jelentenek. (Szentmártoni Norman) 

- Ezek a slágerek minőségi színfoltjai, népszerű kísérői a világhírű rajzfilmeknek, gyakran igazi fekete zenével, azoknak gyökereivel, ágaival, gospeleket idéző dallamvilággal. Pályafutásomnak szép pillanatai kötnek a számokhoz. A mostani felkérésnek azért is örültem, mert igazi nagy hangokkal találkozva jöhet létre egy közös színpadi varázslat. Nagyon várom. (Fehér Adrienn)

 - Minden korosztálynak szólnak ezek a dalok, nagy örömünkre szolgálna, ha az egész családnak örök élményt tudnánk nyújtani. Rendkívül boldog vagyok, hogy részt vehetek ebben az előadásban, és már türelmetlenül várom. Imádom Sopront, a barlangszínházat, ami egy varázslatos, mesés hely, és tökéletes keretet nyújt majd ennek a gyönyörű utazásnak, amelyre hívjuk a nézőket. (Stéphanie Schlesser)


Francia lélek, magyar szívvel

Francia sztárénekessel, a magyar származású Laurent Bannal erősödik a Mesés musicalek csapata a fertőrákosi barlangszínházban. Megható családi története az övé, 16 éve járt Magyarországon, amikor édesapja utolsó kívánságát teljesítve elszórta a hamvait a Dunába. Most nagy örömmel vállalta a produkcióban a szereplést, sokat jelent neki érzelmileg, lelkileg ez a lehetőség. Magával hozza feleségét és két kisfiát Magyarországra, hogy megmutassa nekik, milyen gyönyörű országból származik nagypapájuk és ő.

A 45 éves énekes, zenész és zeneszerző Franciaországban született, édesapja magyar volt. Laurent 16 esztendeje nem járt Magyarországon és most nagyon örül annak, hogy apja szülőhazájában énekelhet. Ő nem tud magyarul. A zenei pályafutása mellett grafikusi és festő diplomát szerzett, majd hamar a színpad világa felé vette az irányt. Játszott nagy zenés főszerepeket a Zorróban, az Aladinban, a Notre-Dame de Parisban, a Hairben, a Mozartban. Turnézott több helyen a világban, Ázsiában, Európában. Zeneszerzőként színpadra írta a Le Journal d'Adam et Eve és a Marlène D. The Legend műveket. Utóbbiért díjat kapott, mint legjobb francia zenei adaptáció. Saját albumokat is készített. Jelenléte a fertőrákosi előadásban tovább erősíti a nemzetközi szintű, kiemelkedő énekesekből álló előadói csapatot, a műfajt szerető közönségnek pedig egy újabb színházi élményt jelent.  

Száz jelmez készül

Összesen mintegy száz jelmez készül a Mesés musicalek nagyszabású, látványos, szórakoztató produkcióhoz Kis Katalin tervező vezetésével.  

- Tudatosan nem szerettem volna gyökeresen eltérni a közönség által ismert és kedvelt Disney-világot megidéző ruháktól. Ez hozzátartozik a rajzfilmeknek a sikeréhez, ahhoz a légkörhöz, amely megidézi a meséket, a főhősöket. Összeköti a nézőket velük. Hű akartam maradni a történetek látványvilágához, ugyanakkor figyeltem az egyes karakterek, jellemek megjelenítésére az öltözetekben is. A szereplőgárdát szerencsére ismerem, sokszor találkoztunk már különböző munkák közben, így tudom, hogy melyik előadónak, énekesnek, milyen jellegű ruhák állnak jól, miként képesek azokat viselni. Arra törekszünk a jelmezek kialakításakor, hogy a történetek, a dalok, az énekesek mellett a ruhák is elvigyék, elrepítsék a közönséget egy valóban varázslatos, mesés világba - mondta Kis Katalin.  

A soproni színház elmaradt tavaszi bemutatóinak (Stabat Mater, A padlás) felnőtt bérletes nézői a bérletes ár-érték arányon túlmutató pótlásként regisztráció után megtekinthetik a fertőrákosi barlangszínházban a soproni teátrum Mesés musicalek című új, nagyszabású darabját augusztus 7-én, 8-án, 14-én vagy 15-én.

Stéphanie Schlesser
Laurent Ban
Vastag Tamás
Füredi Nikolett
Szentmártoni Norman
Buch Tibor
Fehér Adrienn
Jónás Andrea
Papp Attila
Savanyu Gergely
Kiss Noró
Sopron Balett
Local Vintage Company